5 smarte Apple HomeKit opskrifter

Opdateret 14. september 2020.

Apple HomeKit fungerer ved, at systemet får dine Smart Home produkter til at “snakke sammen” på kryds og tværs af type og brands. Det udmærker sig ved at være driftsikkert og utrolig enkelt at sætte op. Det er nærmest kun fantasien, som sætter grænser for, hvad du kan få dine gadgets til at “snakke sammen” om. For at hjælpe dig godt i gang med Apple HomeKit har vi samlet 5 eksempler på, hvad du kan bruge HomeKit til.

Du kan i øvrigt se vores store udvalg af Apple HomeKit produkter her.

1. Snyd indbrudstyven

Indbrud i hjemmet er desværre noget, mange bliver udsat for på et tidspunkt og nogle oplever endda flere gange at komme hjem til et gennemrodet hus, et ødelagt vindue og stjålne ejendele. I 2019 modtog politiet næsten 25.000 anmeldelser om indbrud i private hjem.

Alarmsystemer er derfor populære. De har da også en effekt, men det er ikke altid, at tyven lader sig skræmme af en alarm. Samtidig starter de fleste alarmsystemer først, når tyven er kommet ind. Det vil altså sige, at han måske allerede har ødelagt et vindue eller en dør. Det optimale vil naturligvis være, at tyven stoppes, inden han overhovedet begynder indbruddet. Det kan du potentielt med Apple HomeKit.

Første step kunne være at opsætte et udendørs overvågningskamera. Kameraet viser den ubudne gæst, at der bliver holdt øje med ham. Det kan i nogle tilfælde få tyven til at genoverveje hans planer, men oftest er tyven maskeret og bekymrer sig måske ikke meget over at blive filmet. Der skal derfor mere til.

Noget af det, som har vist sig at have bedst effekt, er, at få det til at se ud som om, der er nogen hjemme i huset. Det får de fleste tyve til at stikke halen mellem benene.

Mange har bevægelsessensorer, som tænder lyset omkring huset. Dette er en rigtig god idé, da en indbrudstyv foretrækker at arbejde i mørket. Han er dog godt klar over, at lyset tænder automatisk og at det ikke nødvendigvis er tegn på, at der er nogen hjemme i huset.

Kan du derimod få lyset til at tænde et par steder inde i huset, er det en anden sag. Hvis bevægelse uden for huset resulterer i, at lyset bliver tændt i et værelse eller i stuen, vil det for de fleste være et tydeligt tegn på, at der er nogen hjemme og at husets beboer har opdaget, at der aktivitet udenfor. Det vil få de fleste indbrudstyve til at tænke sig om en ekstra gang og formentlig få ham til at liste af.

Ovenstående kan du sætte op med Apple HomeKit og det bedste af det hele er, at det er utrolig enmkelt. Du skal blot kombinere funktionerne i 2 forskellige HomeKit produkter.

Først og fremmest skal bevægelsen uden for huset registreres. Det kan gøres på flere forskellige måder. En mulighed er at anvende en udendørs bevægelsessensor fra enten Elgato eller Philips. Sensoren giver besked til dit Apple HomeKit system i tilfælde af bevægelse uden for huset. Men der er faktisk mulighed for at kombinere bevægelsessensoren med et kamera.

Netatmo Presence har indbygget bevægelsessensor, hvilket vil sige, at du kan bruge kameraet både til at filme de ubudne gæster, men også til at sende besked til dit system om bevægelse uden for huset. På den måde får du altså filmet indbrudstyven samtidig med at du får ham til at tro, at du er hjemme og med stor sandsynlighed undgår du at få den ubudne gæst ind i dit hjem.

Forslag til produkter:

Vi har sammensat en pakke, som hjælper dig igang. Se Netatmo Presence og Philips Hue her.

Bonus tip: Hvis du har kameraovervågning uden for dit hus, er det en rigtig god idé at sætte mærkater i vinduerne, så en indbrudstyv hurtigt ser, at han bliver holdt øje med. Det kan i sig selv være med til at få ham til at vælge et andet sted.

Du kan købe overvågningsklistermærker her.

2. Overvåg dit indeklima

Netatmo Home CoachKvaliteten af indeklimaet i dit hjem har stor indflydelse på din velvære og dit helbred. Desuden kan et dårlig indeklima have en negativ effekt på både dig og din bolig. F.eks. kan et for fugtigt miljø forårsage skimmelsvamp og et for højt CO2-niveau kan give dig hovedpine og en træthedsfølelse. Nogle gange opdager man ikke, at luften i hjemmet bliver dårlig, da det sker gradvist. Særligt hvis man er mange mennesker samlet i et lukket rum, bliver luften tung og usund ved manglende udluftning. Derfor bør du overvåge luftkvaliteten i din stue, på børneværelset og kontoret.

Ved at opsætte en Netatmo Homecoach får du realtime overvågning af luftfugtighed og CO2-niveauet. Enheden sender data til din smartphone, hvor du kan se værdierne og se historiske data. Du kan også sætte app’en på din smartphone op til at sende dig notifikationer, hvis værdierne overskrider en bestemt grænse.

Hvis du ønsker en endnu mere visuel “alarm”, hvis dine omgivelser trænger til frisk luft, kan du med fordel kombinere Netatmo Home Coach med en Apple HomeKit kompatibel lyskilde som f.eks. LIFX. Du vil nu kunne få pæren til at lyse rødt i tilfælde, hvor en af værdierne overskrider grænseværdien. Det vil sige, at hvis det er tid til udluftning, vil dit lys tænde med en rød farve.

Home Coach kan også måle støjniveauet og kan derfor lave en lignende alarm, hvis støjen i f.eks. et klasselokale overskrider grænseværdien.

Forslag til produkter:

3. Philips Hue og sluk alt funktion

Philips Hue er, som tidligere nævnt, HomeKit kompatibelt. Det giver en masse muligheder for at lade andre gadgets tænde og slukke dit lys. Men du kan også lade dit lys styre andre enheder i hjemmet og køre de daglige rutiner smartere.

Philips Hue Tap er et trådløst og batteriløst knappanel med 4 knapper. Panelet er HomeKit kompatibelt og kan derfor nemt programmeres til at tænde og slukke forskellige scener.

Forestil dig, at du har en KooGeek Smartplug siddende ved dit TV-bord, som kan tænde og slukke for alt strøm til TV, DVD afspiller, PlayStation, satellitboks og hvad der ellers står og bruger strøm på standby, når TV’et ikke er i brug. Og du har Netatmo Radiator Termostater monteret på dine radiatorer, så temperaturen i huset automatisk sænkes om natten og når, der ikke er nogen hjemme. Desuden har du Philips Hue monteret i udvalgte lamper og spots rundt omkring i dit hjem.

Med ovenstående installeret har du nu mulighed for at indstille din Philips Hue Tap til at styre alle disse ting. Du kan eksempelvis indstille den store knap som en godnat-funktion og lave en scene i Apple HomeKit, som passer dertil. Når du går i seng om aftenen, trykker du på knappen, hvorefter lyset i stue og køkken slukker. Lyset i området udenfor børneværelserne dæmper sig til svageste styrke, så børnene kan se noget, hvis de skal op om natten. Hvis du går i seng før natsænkningen automatisk aktiveres, indstilles temperaturen nu til 17 °C og alle strømslugere på TV-bordet slukkes. Alt sammen med et tryk på Philips Hue Tap. Har du også en Danalock installeret, vil den kunne låse din hoveddør på samme tid.

De øvrige 3 knapper på knappanelet kan programmeres til andre smarte funktioner, som f.eks:

 • at hæve temperaturen i huset, hvis du en dag har fri fra arbejde på et tidspunkt, hvor temperaturen automatisk er blevet sænket.
 • at tænde for TV-bordet
 • at tænde lyset i stuen.

Forslag til produkter:

4. Apple HomeKit på kontoret

Lige så vel som i hjemmet er der også mange strømslugere på kontoret. Enheder og apparater, som bruger strøm, imens du sover og imens, du måske egentlig helst ville undgå, at de var tændt. Mange gange får man imidlertid ikke slukket for de mange enheder, da det er besværligt og man glemmer det, når man skal ud af døren. Hvad med at lade HomeKit ordne det for dig?

Bevægelsessensor fra FibaroHvis du monterer en trådløs Fibaro bevægelsessensor i dit kontor, vil den kunne holde øje med, når du træder ind ad døren om morgenen. Først på det tidspunkt, vil strømmen til din computer, skærm, printer, diverse ladere, ventilatoren og meget andet blive tændt. Sensoren er super enkel at montere, da den kører på batteri og derfor er 100 % trådløs.

Ligeledes kan du sætte HomeKit op til at slukke for alt, når sensoren ikke længere registrerer bevægelse. Dette kan dog i nogen situationer virke uhensigtsmæssigt, da det kan betyde, at strømmen slukkes til din computer, hvis du går til frokost. Derfor kan det virke bedre at montere en HomeKit knap, som kan slukke for enhederne, når du forlader kontoret.

Ovenstående setup vil gøre, at du rent faktisk får slukket for strømslugerne og mon ikke det kan spare dig eller din virksomhed for en del strøm?

Løsningen kan selvfølgelig kombineres med eksempelvis LIFX HomeKit pærer eller lignende, så lyset på kontoret tændes og slukkes samtidig med det øvrige udstyr.

Forslag til produkter:

5. Huskede du at slukke for kaffemaskinen?

HomeKit - Personer tager hjemmefraAlle kender dilemmaet, hvor ingen pludselig kan huske, om de fik slukket kaffemaskinen, inden de forlod huset. Tænk, hvis man sket ikke skulle spekulere over at slukke?

Apple HomeKit har en indbygget funktion, som kan holde øje med, hvornår de enkelte iPhones, som tilhører familien forlader huset. Dermed kan HomeKit “se”, at sidste person har forladt huset og kan aktivere en scene baseret på det.

Du vil altså kunne bede HomeKit om at slukke for HomeKit stikket ved kaffemaskinen og slukke for alt lyset og strømmen til TV-bordet.

Dette er et eksempel på, hvordan scener kan kombineres på kryds og tværs og det er nærmest kun fantasien, som sætter grænser for, hvordan dine forskellige Smart Home gadgets kan “tale” sammen igennem Apple HomeKit.

HomeKit i fremtiden

Der er allerede mange HomeKit produkter ude på markedet og der kommer hele tiden flere til. Det er svært at spå om fremtiden, men der er ingen tvivl om at Apple HomeKit er kommet for at blive. I fremtiden kan man sagtens forestille sig, at HomeKit bliver integreret i langt flere af vores apparater. Det kunne være kaffemaskine, ovn, opvaskemaskine og meget, meget andet. Ligesom Apple Car Play er indbygget i mange nye biler idag, kan vi forvente, at Apple HomeKit bliver en større og mere integreret del at vores hjem i fremtiden.

2 tanker om “5 smarte Apple HomeKit opskrifter

 1. Olaf karlsen siger:

  Hej
  Hvis man nu er indbrudstyv, er det så ikke muligt at sætte de fleste alarmer ud af spil ved at få huset HFI til at afbryde strømmen – der med er Wifi routeren ude af spil og al kommunikation til en smartphone vil ikke fungere. Måske har enkelte systemer batteribackup men kommunikationen ud af huset er brudt eller ??

  • Thomas Lindby siger:

   Hej Olaf. Hvis strømmen til huset bliver afbrudt vil du få besked på telefonen om at der ikke er forbindelse til alarmen. Men ellers har du ret, der ikke nogen mulighed for at alarmen kan kommunikerer ud af huset hvis ikke der er et backup batteri og et simkort i alarmen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *