Regler for videoovervågning

Der er ofte forvirring omkring hvordan man må have lov at videoovervåge sit hjem eller sin virksomhed. Vi vil her forsøge at give et hurtig overblik over hvordan man sikre sig at ens overvågning fortages i henhold til de gældende regler.

Må jeg videoovervåge min private grund?

Loven siger at du gerne må overvåge din egen grund, så længe du sætter dig ind i grænserne for hvor din grund helt præcist går til. Så længe kammeraet kun overvåger din grund og ikke filmer uden for denne, er det helt lovligt. Det betyder at du fuldt lovligt må sætte et kamera som Netatmo Presence op til overvågning af din private grund.

Det er forbudt både at filme offentlige og andres private arealer. Det betyder, at du bør sikre dig at dit kamera ikke filmer hverken offentligt fortov eller dele af din nabos grund.

Skal jeg skilte med videoovervågning?

Opsætter du en ganske almindelig tyverialarm behøver du ikke skilte med det, men det kan have en god præventiv virkning at skilte med det. Men opsætter du derimod videoovervågning er der nogle skilte-regler som du skal følge.

Som udgangspunkt skal man som privat person ikke skilte ved overvågning af sin private grund. Men filmer du steder på grunden hvor der foregår almindelig færdsel af f.eks. postbud, skrællemænd eller hjemmehjælpere, skal du tydeligt skilte med at området videoovervåges.

En virksomhed som f.eks. en tøjbutik, tankstation eller ligende skal have en tydelig skiltning ved indgangen. Generelt gælder det for butikker og andre at de altid skal gøre deres kunder og ansatte opmærksomme på, at der er video-overvågning udenfor og inde i butikken.

Må man dele overvågningsbilleder?

Nej. Hverken som privatperson, erhvervsdrivende eller som forening må du have lov at dele overvågningsbilleder med offentligheden. Det er kun politiet der må dele overvågningsbilleder. Politiet kan evt. give tilladelse til at andre må dele – så som medier og aviser.

Overvågningsbilleder må heller ikke deles på sociale medier som f.eks. Facebook – også selvom det er en lukket gruppe – da man her også overtræder persondataloven. Overtrædelsen kan ende med bødesager på en 5.000-10.000 kroner, afhængigt af den enkelte sags karakter.

Vil du vide mere om reglerne for videoovervågning af dit private hjem eller virksomhed, kan du finde mere information i denne pjece som Datatilsynes og Justistministeriet har udgivet:
Pjece om gældende regler for videoovervågning

4 tanker om “Regler for videoovervågning

 1. Johnny Jensen siger:

  Hej
  Vi har et video overvågningssystem her hjemme med 3 sams. de optager kun indendørs og peger ikke ud af vinduer eller på anden måde mod offentlige veje / områder mm.
  Beboer komplekset er ved at få lavet nye toiletter og faldstammer i køkkenet, det vil så sige at vi har håndværkere gående inde i lejligheden, skal jeg lave om på noget eller ? Der er skiltet efter kunstens regler osv.

  • Søren Moseby siger:

   Hej Johnny,
   Hvis håndværkerene er informeret om at der er opsat overvågning, kan du lade dine kameraer køre. Men – husk at informer dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *