Regler for videoovervågning – Privat og erhverv

Der er ofte forvirring omkring, hvordan man må videoovervåge sit hjem eller sin virksomhed. Vi vil her forsøge at give et hurtig overblik over, hvordan man sikrer sig, at ens overvågning fortages i henhold til de gældende regler.

Videoovervågning af privat grund

Ifølge dansk lovgivning må du gerne overvåge din egen grund, så længe du sætter dig ind i, hvor din grund helt præcis går til. Du må nemlig ikke filme og overvåge din nabos grund, men så længe kameraet kun overvåger din grund og ikke filmer uden for denne, er det helt lovligt.

Det betyder altså, at du fuldt lovligt kan sætte et overvågningskamera op til overvågning af din private grund.

Det er forbudt både at filme offentlige og andres private arealer. Det betyder, at du bør sikre dig, at dit kamera ikke filmer hverken offentligt fortov eller dele af din nabos grund.

Det er en god idé at skilte med videoovervågning

Opsætter du en ganske almindelig tyverialarm, behøver du ikke skilte med det. Men et skilt eller et klistermærke, der oplyser om videoovervågning, kan have en god og præventiv effekt.

Opsætter du derimod videoovervågning, er det ikke kun en god idé, men i nogle tilfælde også lovpligtigt, da der er nogle skilteregler, som du skal følge.

Som udgangspunkt skal man som privat person ikke skilte ved overvågning af sin private grund. Men filmer du steder på grunden, hvor der foregår almindelig færdsel af f.eks. postbud, skraldemænd eller hjemmehjælpere, skal du tydeligt skilte med, at området videoovervåges.

En virksomhed, som f.eks. en tøjbutik, tankstation eller ligende, skal have en tydelig skiltning ved indgangen. Generelt gælder det for butikker og andre, at de altid skal gøre deres kunder og ansatte opmærksomme på, at der er videoovervågning udenfor og inde i butikken.

Du må ikke dele dine overvågningsbilleder som privatperson

Som privatperson må du ikke dele dine optagelser og billeder med offentligheden. Det gælder også, selv om du har optaget en kriminel handling og ønsker offentlighedens hjælp til at finde gerningsmanden.

Aflevér i stedet dine optagelser til politiet og lad dem tage sig af sagen. Deler du optagelser af andre, risikerer du at blive straffet med bøde.

Optagelser må heller ikke deles på sociale medier som f.eks. Facebook – heller ikke selv om det er en lukket gruppe.

Erhvervsdrivende må advare hinanden

I 2018 kom der en lovændring, som har gjort det muligt for erhvervsdrivende at dele overvågningsoptagelser af kriminelle med andre virksomheder. Ændringen er lavet for, at virksomheder kan advare hinanden om f.eks. omrejsende kriminelle.

Det er dog vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne, inden du deler dine billeder. Desuden må du kun dele med virksomheder i samme organisation eller sammenslutning.

4 krav for deling af overvågningsvideoer

 1. Optagelserne må kun vise personer, som formodes at begå en kriminel handling. Hvis andre personer kan ses på optagelserne, skal de enten fjernes eller sløres.
 2. Du skal have anmeldt den kriminelle handling senest den dag, du vælger at dele overvågningsoptagelserne.
 3. Du skal have grund til at tro, at personen vil begå lignende ugerninger hos de virksomheder, du deler optagelserne med.
 4. Delingen skal ske i et lukket system. Du må altså ikke dele optagelserne i skyen og heller ikke på de sociale medier. Heller ikke selv om det er i lukkede grupper.

Kilde: Advodan.dk

Vi tager forbehold for ændringer og fortolkninger i ovenstående lovgivning. Hvis du som virksomhedsejer ønsker at dele dine optagelser, vil vi anbefale, at du diskuterer den konkrete sag med din advokat.

Populære produkter til overvågning

FAQ – Spørgsmål og svar omkring overvågning

Må jeg videoovervåge min private grund?

Ja, så længe kameraet kun overvåger din grund og ikke filmer uden for denne, er det helt lovligt. Det betyder at du fuldt lovligt må sætte et overvågningskamera op til overvågning af din private grund.

Skal jeg skilte med videoovervågning?

Som udgangspunkt skal man som privat person ikke skilte ved overvågning af sin private grund. Men filmer du steder på grunden, hvor der foregår almindelig færdsel af f.eks. postbud, skraldemænd eller hjemmehjælpere, skal du tydeligt skilte med at området videoovervåges.

Må man dele overvågningsbilleder?

Nej. Hverken som privatperson, erhvervsdrivende eller som forening må du dele overvågningsbilleder med offentligheden. Det er kun politiet, der må dele overvågningsbilleder. Politiet kan dog give tilladelse til, at andre må dele – så som medier og aviser.

25 tanker om “Regler for videoovervågning – Privat og erhverv

 1. Johnny Jensen siger:

  Hej
  Vi har et video overvågningssystem her hjemme med 3 sams. de optager kun indendørs og peger ikke ud af vinduer eller på anden måde mod offentlige veje / områder mm.
  Beboer komplekset er ved at få lavet nye toiletter og faldstammer i køkkenet, det vil så sige at vi har håndværkere gående inde i lejligheden, skal jeg lave om på noget eller ? Der er skiltet efter kunstens regler osv.

  • Søren Moseby siger:

   Hej Johnny,
   Hvis håndværkerene er informeret om at der er opsat overvågning, kan du lade dine kameraer køre. Men – husk at informer dem.

 2. Peter siger:

  Hejsa,

  jeg har netop monteret et Netatmo Presence ved mit indgangsparti. Pga grundens udforming / husets placering er det umuligt at afgrænse ‘alert zones’ til kun at dække min grund. Hvis jeg skal kunne se hele det relevant område får jeg noget af fortovet, vejen (huset er beliggende ved en ‘vendeplads’ for enden af en blind vej) og sågar naboens indkørsel med. Hvordan forholder man sig i den situation? De implicerede naboer er informeret mundtligt.

  Mvh Peter

 3. Brian Andersen siger:

  Hej

  Vores nabo har video ud mod offentlig vej samt vores grund så hvem kan man evt klage til ?

  Dbh Brian

  • Søren Moseby siger:

   Hej Brian,

   Hvis ikke din nabo er lydhør overfor, at han bryder lovgivningen omkring videoovervågning, kan du jo være nødsaget til at kontakte myndighederne. I dette tilfælde vil jeg anbefale dig at tage fat i dit lokale politi.

 4. Søren siger:

  Jeg har et teoretisk spørgsmål, som jeg ikke kan finde svar på nogen steder i lovgivningen. Må man skilte med overvågning uden at have det? 🙃 Fx for præventiv effekt.😉

  • Søren Moseby siger:

   Ja, det er da et rigtig godt spørgsmål:-)
   Umiddelbart tror jeg gerne du må. Jeg sammenligner det lidt med at man sætter et attrap kamera op.
   Men, det er med forbehold, for jeg er ikke 100% sikker.

 5. Eva siger:

  må viceværten og bestyrelsen sidde og kigge på overvågningen i en andelsboligforening? f.eks for at se om folk skifter sko i fitness rummet, eller hvem der har rodet i skralderummet? mm

  • Søren Moseby siger:

   Jeg er en smule i tvivl, men så længe der bliver skiltet med “Videoovervågning”, tror jeg ikke det er noget problem. Men, jeg er som sagt ikke sikker, så jeg vil nok anbefale dig at tjekke med dit lokale politi inden du sætter overvågning op.

 6. brian jørgensen siger:

  hvis jeg skilter med overvågning behøver jeg så indformere håndværker om det da de tydeligt kan se det på både postkasse og hoveddør. vi har en håndværker der har lavet noget sjusk på vores hus som vi har optaget må vi bruge det til at fremvise ham.???

  • Søren Moseby siger:

   Hej Brian,
   Jeg vil helt sikkert mene at du har gjort tilstrækkeligt for at gøre opmærksom på at du har overvågning, på din matrikel.
   Men, du må ikke fremvise dine optagelser. Som udgangspunkt er det kun Politiet, som må dele overvågningsbilleder. Hvis du deler dine billeder af håndværkeren, overtræder du persondataloven.
   Mvh Søren

 7. Jan Friberg siger:

  Naboen har opsat overvågningskamera på sin gavl således at linsen kan ses fra min have og soveværelse, hvilket jo må betyde at linsen og dermed kameraet kan se ind til mig.
  Iflg naboen har han sat digital spærring/maske på, således at kameraet kun kan se hans egen grund.
  Mit spørgsmål er, er det lovligt, da naboen til enhver tid kan fjerne masken og jeg aldrig kan vide hvad kameraet ser og ikke ser.

  • Søren Moseby siger:

   Hej Jan,
   Når det kommer til detaljer som i dit tilfælde, vil jeg anbefale at du forhører dig hos dit lokale politi. Jeg er ærlig talt i tvivl.
   Mit umiddelbare gæt er at din nabos installation IKKE er lovlig. Man må ikke fotografere og filme andre, når de opholder sig på egen matrikel.
   De kameraer jeg har kendskab til, kan indstilles til kun at reagere på bevægelser i bestemte zoner, men det betyder jo at når de optager, så optager de alt hvad der er i kameraet synsvinkel.
   Hvis det også er tilfældet i din nabos tilfælde, vil han jo filme på din matrikel når kameraet aktiveres.
   Jeg ville nok spørge naboen pænt, om ha ikke kan dreje kameraet, så det ikke filmer på din matrikel 🙂
   Jeg håber I finder en god løsning.
   Mvh Søren
   WiFi-butikken.dk

   • Lasse siger:

    Jeg har et kamera på min ene husgavl der vil filme noget naboens grund med. Men i softwaren på kameraet har jeg opsat det, så den del af billedet som er på naboens grund bliver helt sort – dvs. ikke optaget med. Jeg har haft forespurgt politiet der overfor mig har meddelt at dette er helt i orden og efter reglerne.

 8. Lone Clemensen siger:

  Hvis jeg arbejder i et privat hjem som offentligt ansat, er det så lovligt at der er kameraer oppe? Jeg er der hele dagen for at passe en person i dette hjem

 9. Karl Erik Nielsen siger:

  Hej!
  Sammen med naboen har jeg en tinglyst brugsret til et areal, jeg gerne vil have videoovervåget.
  Det burde ikke være noget problem, blot optagelser kun viser arealet.
  Hvordan forholder det sig, hvis naboen ikke er så vild med det, kan jeg så opsætte videokameraer alligevel?

 10. Søren Bro siger:

  Hej.
  Jeg har et barn der skal holde fest for sine venner her om nogle dage, og vi har overvejet at sætte overvågning inde på toilettet hvis der nu skulle ske noget, som fx tyveri. Der er dog ikke blevet sat skilte op, og jeg ved heller ikke helt om hvor lovligt det er at sætte overvågning på toilettet i privat grund, men overvejer det dog at sikkerhedsmæssige årsager, må jeg gerne sætte overvågning inde på toilettet?

 11. Carina siger:

  Hej. Må jeg sætte et kamera op ude i min opgang ? Jeg bor i boligblok, og den er rettet mod trappen, og ikke mod min nabos dør. Det er et fake Camera og virker derfor ikke, og blinker kun. Har læst at det gerne må sættes op da det ingen virkning har, men bare holder tyve på afstand, men hvad hvis det var et brugbart camera, hvordan er reglen så ?

  • Søren Moseby siger:

   Hej Carina,
   Du må ikke opsætte et fungerende overvågningskamera i din opgang.
   I nogle tilfælde kan en boligforening få lov til at opsætte overvågning, men det kræver en tilladelse fra politiet, hvis det sker på områder med “almindelig gennemgang”.

 12. Jeanette Høyen siger:

  Hej. Jeg er formand i en andelsforening og en af vores forretninger har spurgt, om de må sætte et kamera op, som vil sidde på en væg i andelsforeningens cykelkælder og pege ud, således at man kan se, hvem der kommer ind i cykelkælderen (lang forklaring, hvorfor de ønsker det). Hvad er lovgivningen omkring dette? Der er vel noget GDPR ind over, således at alle i andelsforeningen + som I skriver, rengøring etc skal informeres. Skal de underskrive godkendelse? Og vil en bestyrelse kunne beslutte det, mon? Kameraet ud – vil ikke vise andet end grund hørende til vores andelsforening.

 13. Morten Jensen siger:

  Hej Jeanette

  Hvis cykelkælderen er privat område, så har I lov til at beslutte i andelsforeningen, at I sætter overvågningskamera op. Jeg tænker det skal godkendes af jeres bestyrelse, og det er meget vigtigt at I får skiltet godt med overvågningen!

  Det er også en rigtig god ide, hvis I beslutter hvem der har adgang til at se filmene fra overvågningskameraret. Altså sætte begrænsninger på, hvem der har adgang til dem. På den måde sikre I, at filmene ikke bliver set og delt af nogen, som ikke bør have adgang til dem.

  Mvh
  Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *