Regler for videoovervågning – Privat og erhverv

Der er ofte forvirring omkring, hvordan man må videoovervåge sit hjem eller sin virksomhed. Vi vil her forsøge at give et hurtig overblik over, hvordan man sikrer sig, at ens overvågning fortages i henhold til de gældende regler.

Videoovervågning af privat grund

Ifølge dansk lovgivning må du gerne overvåge din egen grund, så længe du sætter dig ind i, hvor din grund helt præcis går til. Du må nemlig ikke filme og overvåge din nabos grund, men så længe kameraet kun overvåger din grund og ikke filmer uden for denne, er det helt lovligt.

Det betyder altså, at du fuldt lovligt kan sætte et overvågningskamera op til overvågning af din private grund.

Det er forbudt både at filme offentlige og andres private arealer. Det betyder, at du bør sikre dig, at dit kamera ikke filmer hverken offentligt fortov eller dele af din nabos grund.

Det er en god idé at skilte med videoovervågning

Opsætter du en ganske almindelig tyverialarm, behøver du ikke skilte med det. Men et skilt eller et klistermærke, der oplyser om videoovervågning, kan have en god og præventiv effekt.

Opsætter du derimod videoovervågning, er det ikke kun en god idé, men i nogle tilfælde også lovpligtigt, da der er nogle skilteregler, som du skal følge.

Som udgangspunkt skal man som privat person ikke skilte ved overvågning af sin private grund. Men filmer du steder på grunden, hvor der foregår almindelig færdsel af f.eks. postbud, skraldemænd eller hjemmehjælpere, skal du tydeligt skilte med, at området videoovervåges.

En virksomhed, som f.eks. en tøjbutik, tankstation eller ligende, skal have en tydelig skiltning ved indgangen. Generelt gælder det for butikker og andre, at de altid skal gøre deres kunder og ansatte opmærksomme på, at der er videoovervågning udenfor og inde i butikken.

Du må ikke dele dine overvågningsbilleder som privatperson

Som privatperson må du ikke dele dine optagelser og billeder med offentligheden. Det gælder også, selv om du har optaget en kriminel handling og ønsker offentlighedens hjælp til at finde gerningsmanden.

Aflevér i stedet dine optagelser til politiet og lad dem tage sig af sagen. Deler du optagelser af andre, risikerer du at blive straffet med bøde.

Optagelser må heller ikke deles på sociale medier som f.eks. Facebook – heller ikke selv om det er en lukket gruppe.

Erhvervsdrivende må advare hinanden

I 2018 kom der en lovændring, som har gjort det muligt for erhvervsdrivende at dele overvågningsoptagelser af kriminelle med andre virksomheder. Ændringen er lavet for, at virksomheder kan advare hinanden om f.eks. omrejsende kriminelle.

Det er dog vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne, inden du deler dine billeder. Desuden må du kun dele med virksomheder i samme organisation eller sammenslutning.

4 krav for deling af overvågningsvideoer

 1. Optagelserne må kun vise personer, som formodes at begå en kriminel handling. Hvis andre personer kan ses på optagelserne, skal de enten fjernes eller sløres.
 2. Du skal have anmeldt den kriminelle handling senest den dag, du vælger at dele overvågningsoptagelserne.
 3. Du skal have grund til at tro, at personen vil begå lignende ugerninger hos de virksomheder, du deler optagelserne med.
 4. Delingen skal ske i et lukket system. Du må altså ikke dele optagelserne i skyen og heller ikke på de sociale medier. Heller ikke selv om det er i lukkede grupper.

Kilde: Advodan.dk

Vi tager forbehold for ændringer og fortolkninger i ovenstående lovgivning. Hvis du som virksomhedsejer ønsker at dele dine optagelser, vil vi anbefale, at du diskuterer den konkrete sag med din advokat.

Populære produkter til overvågning

FAQ – Spørgsmål og svar omkring overvågning

Må jeg videoovervåge min private grund?

Ja, så længe kameraet kun overvåger din grund og ikke filmer uden for denne, er det helt lovligt. Det betyder at du fuldt lovligt må sætte et overvågningskamera op til overvågning af din private grund.

Skal jeg skilte med videoovervågning?

Som udgangspunkt skal man som privat person ikke skilte ved overvågning af sin private grund. Men filmer du steder på grunden, hvor der foregår almindelig færdsel af f.eks. postbud, skraldemænd eller hjemmehjælpere, skal du tydeligt skilte med at området videoovervåges.

Må man dele overvågningsbilleder?

Nej. Hverken som privatperson, erhvervsdrivende eller som forening må du dele overvågningsbilleder med offentligheden. Det er kun politiet, der må dele overvågningsbilleder. Politiet kan dog give tilladelse til, at andre må dele – så som medier og aviser.

54 tanker om “Regler for videoovervågning – Privat og erhverv

 1. Johnny Jensen siger:

  Hej
  Vi har et video overvågningssystem her hjemme med 3 sams. de optager kun indendørs og peger ikke ud af vinduer eller på anden måde mod offentlige veje / områder mm.
  Beboer komplekset er ved at få lavet nye toiletter og faldstammer i køkkenet, det vil så sige at vi har håndværkere gående inde i lejligheden, skal jeg lave om på noget eller ? Der er skiltet efter kunstens regler osv.

  • Søren Moseby siger:

   Hej Johnny,
   Hvis håndværkerene er informeret om at der er opsat overvågning, kan du lade dine kameraer køre. Men – husk at informer dem.

 2. Peter siger:

  Hejsa,

  jeg har netop monteret et Netatmo Presence ved mit indgangsparti. Pga grundens udforming / husets placering er det umuligt at afgrænse ‘alert zones’ til kun at dække min grund. Hvis jeg skal kunne se hele det relevant område får jeg noget af fortovet, vejen (huset er beliggende ved en ‘vendeplads’ for enden af en blind vej) og sågar naboens indkørsel med. Hvordan forholder man sig i den situation? De implicerede naboer er informeret mundtligt.

  Mvh Peter

 3. Brian Andersen siger:

  Hej

  Vores nabo har video ud mod offentlig vej samt vores grund så hvem kan man evt klage til ?

  Dbh Brian

  • Søren Moseby siger:

   Hej Brian,

   Hvis ikke din nabo er lydhør overfor, at han bryder lovgivningen omkring videoovervågning, kan du jo være nødsaget til at kontakte myndighederne. I dette tilfælde vil jeg anbefale dig at tage fat i dit lokale politi.

 4. Søren siger:

  Jeg har et teoretisk spørgsmål, som jeg ikke kan finde svar på nogen steder i lovgivningen. Må man skilte med overvågning uden at have det? 🙃 Fx for præventiv effekt.😉

  • Søren Moseby siger:

   Ja, det er da et rigtig godt spørgsmål:-)
   Umiddelbart tror jeg gerne du må. Jeg sammenligner det lidt med at man sætter et attrap kamera op.
   Men, det er med forbehold, for jeg er ikke 100% sikker.

 5. Eva siger:

  må viceværten og bestyrelsen sidde og kigge på overvågningen i en andelsboligforening? f.eks for at se om folk skifter sko i fitness rummet, eller hvem der har rodet i skralderummet? mm

  • Søren Moseby siger:

   Jeg er en smule i tvivl, men så længe der bliver skiltet med “Videoovervågning”, tror jeg ikke det er noget problem. Men, jeg er som sagt ikke sikker, så jeg vil nok anbefale dig at tjekke med dit lokale politi inden du sætter overvågning op.

 6. brian jørgensen siger:

  hvis jeg skilter med overvågning behøver jeg så indformere håndværker om det da de tydeligt kan se det på både postkasse og hoveddør. vi har en håndværker der har lavet noget sjusk på vores hus som vi har optaget må vi bruge det til at fremvise ham.???

  • Søren Moseby siger:

   Hej Brian,
   Jeg vil helt sikkert mene at du har gjort tilstrækkeligt for at gøre opmærksom på at du har overvågning, på din matrikel.
   Men, du må ikke fremvise dine optagelser. Som udgangspunkt er det kun Politiet, som må dele overvågningsbilleder. Hvis du deler dine billeder af håndværkeren, overtræder du persondataloven.
   Mvh Søren

 7. Jan Friberg siger:

  Naboen har opsat overvågningskamera på sin gavl således at linsen kan ses fra min have og soveværelse, hvilket jo må betyde at linsen og dermed kameraet kan se ind til mig.
  Iflg naboen har han sat digital spærring/maske på, således at kameraet kun kan se hans egen grund.
  Mit spørgsmål er, er det lovligt, da naboen til enhver tid kan fjerne masken og jeg aldrig kan vide hvad kameraet ser og ikke ser.

  • Søren Moseby siger:

   Hej Jan,
   Når det kommer til detaljer som i dit tilfælde, vil jeg anbefale at du forhører dig hos dit lokale politi. Jeg er ærlig talt i tvivl.
   Mit umiddelbare gæt er at din nabos installation IKKE er lovlig. Man må ikke fotografere og filme andre, når de opholder sig på egen matrikel.
   De kameraer jeg har kendskab til, kan indstilles til kun at reagere på bevægelser i bestemte zoner, men det betyder jo at når de optager, så optager de alt hvad der er i kameraet synsvinkel.
   Hvis det også er tilfældet i din nabos tilfælde, vil han jo filme på din matrikel når kameraet aktiveres.
   Jeg ville nok spørge naboen pænt, om ha ikke kan dreje kameraet, så det ikke filmer på din matrikel 🙂
   Jeg håber I finder en god løsning.
   Mvh Søren
   WiFi-butikken.dk

   • Lasse siger:

    Jeg har et kamera på min ene husgavl der vil filme noget naboens grund med. Men i softwaren på kameraet har jeg opsat det, så den del af billedet som er på naboens grund bliver helt sort – dvs. ikke optaget med. Jeg har haft forespurgt politiet der overfor mig har meddelt at dette er helt i orden og efter reglerne.

 8. Lone Clemensen siger:

  Hvis jeg arbejder i et privat hjem som offentligt ansat, er det så lovligt at der er kameraer oppe? Jeg er der hele dagen for at passe en person i dette hjem

 9. Karl Erik Nielsen siger:

  Hej!
  Sammen med naboen har jeg en tinglyst brugsret til et areal, jeg gerne vil have videoovervåget.
  Det burde ikke være noget problem, blot optagelser kun viser arealet.
  Hvordan forholder det sig, hvis naboen ikke er så vild med det, kan jeg så opsætte videokameraer alligevel?

 10. Søren Bro siger:

  Hej.
  Jeg har et barn der skal holde fest for sine venner her om nogle dage, og vi har overvejet at sætte overvågning inde på toilettet hvis der nu skulle ske noget, som fx tyveri. Der er dog ikke blevet sat skilte op, og jeg ved heller ikke helt om hvor lovligt det er at sætte overvågning på toilettet i privat grund, men overvejer det dog at sikkerhedsmæssige årsager, må jeg gerne sætte overvågning inde på toilettet?

 11. Carina siger:

  Hej. Må jeg sætte et kamera op ude i min opgang ? Jeg bor i boligblok, og den er rettet mod trappen, og ikke mod min nabos dør. Det er et fake Camera og virker derfor ikke, og blinker kun. Har læst at det gerne må sættes op da det ingen virkning har, men bare holder tyve på afstand, men hvad hvis det var et brugbart camera, hvordan er reglen så ?

  • Søren Moseby siger:

   Hej Carina,
   Du må ikke opsætte et fungerende overvågningskamera i din opgang.
   I nogle tilfælde kan en boligforening få lov til at opsætte overvågning, men det kræver en tilladelse fra politiet, hvis det sker på områder med “almindelig gennemgang”.

 12. Jeanette Høyen siger:

  Hej. Jeg er formand i en andelsforening og en af vores forretninger har spurgt, om de må sætte et kamera op, som vil sidde på en væg i andelsforeningens cykelkælder og pege ud, således at man kan se, hvem der kommer ind i cykelkælderen (lang forklaring, hvorfor de ønsker det). Hvad er lovgivningen omkring dette? Der er vel noget GDPR ind over, således at alle i andelsforeningen + som I skriver, rengøring etc skal informeres. Skal de underskrive godkendelse? Og vil en bestyrelse kunne beslutte det, mon? Kameraet ud – vil ikke vise andet end grund hørende til vores andelsforening.

 13. Morten Jensen siger:

  Hej Jeanette

  Hvis cykelkælderen er privat område, så har I lov til at beslutte i andelsforeningen, at I sætter overvågningskamera op. Jeg tænker det skal godkendes af jeres bestyrelse, og det er meget vigtigt at I får skiltet godt med overvågningen!

  Det er også en rigtig god ide, hvis I beslutter hvem der har adgang til at se filmene fra overvågningskameraret. Altså sætte begrænsninger på, hvem der har adgang til dem. På den måde sikre I, at filmene ikke bliver set og delt af nogen, som ikke bør have adgang til dem.

  Mvh
  Morten

 14. kenneth siger:

  Hej Morten
  Jeg har et kamera som peger ud mod privatvej.Det er der så kommet en politi anmeldelse på.
  mit spørgsmål er så,om det må pege ud mod vej,Dog uden at optage.Mere som præventivt forbyggelse.
  Bh

  Kenneth

 15. Morten Jensen siger:

  Hej Kenneth

  Jeg vil tænker der ikke er en begrænsning, så længe dit kamera ikke optager! Du bør dog, for en sikkerheds skyld, lige høre politiet om det er ok!

  Tænker dem der anmeldt dig, ikke vil kunne se forskel på om dit kamera optager eller ej. Du vil derfor stadig risikere, at der kommer anmeldelser.

  Med venlig hilsen
  Morten
  Wifi-butikken

 16. manfred schönbucher siger:

  hej Morten
  min nabo har sættet et kamera op på deres hoveddør, som ligger 2,5 m fra min have. Det vil sige at han kan tage fotos af mig og alle personer som går forbi hans indgangsdør (Rækkehuse). Om aften tænder der et lys som sidder på selve kamera. Er det lovligt ? mvh Manfred

  • Morten Jensen siger:

   Hej Manfred

   Udgangspunktet er at man ikke må filme offentligt område/ andres privat område.
   Det kan derfor godt lyde som om, at din nabos løsning ikke følger reglerne!

   Han må naturligvis ikke filme ind i din have!
   Om han må filme de personer der går forbi hans dør, afhænger af om de kommer ind på hans grund eller ej!

   Tænker du bør tage en snak med din nabo, om hvordan kameraret er sat op, og hvad de filmer?
   Kan jo være der er sat begrænsninger på, så der ikke filmes på din grund/offentlig vej.

   Med venlig hilsen
   Morten

   Wifi-Butikken

 17. Birger Sørensen siger:

  Må jeg sætte et kamera op i en fælles indkørsel, hvis jeg gør de andre 2 beboere skriftlig, opmærksom på kameraet bliver opsat, det kommer ikke til at ramme offentlig fortov eller vej

  • Morten Jensen siger:

   Hej Birger

   Ja hvis du får accept fra de andre, som du deler indkørslen med, så skulle der ikke være noget problem ift. at sætte det op.

   Med venlig hilsen
   Morten

   Wifi-Butikken

 18. Thomas siger:

  Hej
  Må man opsætte en ringeklokke med camera, som naturligvis fokusere på personen ved døren. Men i baggrunden kan man se en parkeringsplads….

  • Morten Jensen siger:

   Hej Thomas

   Er parkeringspladsen er offentlig tilgængelig, så må du, som udgangspunkt, ikke filme ud på den.
   Du bør derfor indstille dit kamera til at begrænse optagelse ud på parkeringspladsen.

   Med venlig hilsen
   Morten

   Wifi-Butikken

 19. Ove Nielsen siger:

  Vi bor i en Andelsbolig hvor naboen har sat overvågning op.Der er 3 meter til naboen og vi føler os overvåget.Vi kan jo ikke se se hvormeget de ser i vores indkørsel og i vores hjem.Er det lovligt?

 20. Morten Jensen siger:

  Hej Ove

  Jeres nabo har ret til at sætte overvågningskamera op, men kameraet må naturligvis ikke optage uden for hans grund.

  Jeg tænker det vil være en god ide, at tage en snak med naboen, og høre/se hvor meget kameraet optager, da det naturligvis ikke kan gå, at I føler jer overvåget!

  Med venlig hilsen
  Morten

  Wifi-butikken

 21. Betina siger:

  Jeg bor i lejebolig…
  Må jeg sætte et overvågningskamera op, som kun filmer ved min dør og min bil der holder ude foran.

 22. Morten Jensen siger:

  Hej Betina

  Du må filme på privat område. Det er derfor vigtigt at din bil er parkeret på privatområde, hvis du filmer den.
  Din dør vil som udgangspunkt være privat, men området lige foran den (alt efter om det er lejlighed, parcelhus eller andet) kan være offentligt område, og der må du ikke optage.

  Der kan samtidig være begrænsninger ift. din udlejer, som måske har regler imod opsætning af kamera!
  Du bør derfor tjekke med din udlejer, om det er ok at sætte kamera op.

  Med venlig hilsen
  Morten

  Wifi-Butikken

 23. Grete Poulsen siger:

  Hvordan er reglerne for overvågning / videofilmning indendørs i et sommerhus ? Gæst i sommerhus

  • Morten Jensen siger:

   Hej Grete

   Hvis det er et sommerhus der udlejes, så tænker jeg ikke du må lave overvågning af gæsterne.
   Sætter du kamera op, skal du ivertilfælde skilte klart og tydeligt med, at der foretages videoovervågning!

   Med venlig hilsen
   Morten

   Wifi-Butikken

 24. Thomas siger:

  Hejsa. Fedt at du svarer på spørgsmål! Du har tidligere svaret på hvorvidt man må opsætte videoovervågning foran en lejlighedsdør, men jeg skal lige høre om det er det samme i vores sag. Vi bor i en ganske almindelig opgang med 10 ejerlejligheder. Det vil altså sige, at vi jo i fællesskab ejer vores opgang. Må vi sætte et videoovervågningskamera ved hver vores hoveddør? Man kunne jo sætte det i toppen af dørkarmen så det peger nedad, og dermed ikke filmer ud på hele opgangen.

  På forhånd tak! 🙂

  • Morten Jensen siger:

   Hej Thomas

   Mange tak 🙂

   Ja det tilfælde er jo en hårfin balance. Hvis alle 10 ejere er enige om, at der må filmes i fællesarealet, og der kun filmes foran egen dør, så vil jeg mene det er ok. Det er dog væsentligt at man kan gå i fællesarealet , uden man bliver optaget på alle kameraerne.

   For at være helt sikker, ville jeg nok vende det med politiet!

   Med venlig hilsen
   Morten

   Wifi-Butikken

 25. Berit Svarer siger:

  Hejsa.
  Har lige købt en trådløs dørklokke med video overvågning. Jeg bor ud til en gade. Er denne lovlig at bruge.

  • Morten Jensen siger:

   Hej Berit

   Udgangspunktet er at du kun må filme på egen (privat) grund. Det er derfor vigtigt at du afgrænser hvad der filmes på offentlig område.

   Med venlig hilsen
   Morten

   Wifi-Butikken

 26. Birthe Nygaard siger:

  Hej. Jeg bor i en leje lejlighed på øverste sal, hvor jeg også har en nabo overfor mig.
  Jeg har opsat et kamera inde i min lejlighed, som filmer min mellemgang og hoveddør fra indersiden.
  Men nu kommer jeg i tvivl om man må det.
  For når jeg åbner min hoveddør, filmer den jo også ud.
  Det er jo begrænset til at jeg går ind eller ud, samt hvis nogen ringer på. -Der ER opsat klistermærke ved siden af min ringklokke-.
  Der er jo ikke rigtig tale om, at jeg lige frem overvåger offentlig tilgængelig område, blot at det af og til smutter med et par sekunder.
  Tror du at det lan være et juridisk problem, eller bliver den slags betragtet som acceptable bagateller?

  Mvh, Birthe

  • Morten Jensen siger:

   Hej Birthe

   Reglerne siger jo, at man kun må filme på sit private område, hvorfor man kan tolke reglerne meget firkantet, og sige din opsætning ikke overholder reglerne.

   Da det dog er meget begrænset, tror jeg ikke du vil opleve nogen som klager over din opsætning!

   Med venlig hilsen
   Morten

   Wifi-Butikken

 27. Kim Pedersen siger:

  Hej, jeg har et rækkehus i 2 plan og bor ca midt i, har en lille have på ca 60 kvartmeter, hække og skur er ca 1,8 m højt. mit spørgsmål er må jeg sætte et overvågnings kamera i 1,5 meters højde fra jorden og filme i haven skråt op i 180 grader fra min haven
  ps: kamera vil sættes på huset

  Mvh

 28. Morten Jensen siger:

  Hej Kim

  Du må gerne sætte kameraret op, hvis du kun filmer på din egen grund, hvis kameraet filmer uden for din grund, er det ikke tilladt!

  Med venlig hilsen
  Morten

  Wifi-Butikken

 29. Claus siger:

  Hey, bor ved en skole, må de have kamera på skolen, som peger over til private have, så man ikke engang kan ligge ude i haven og tage solbad, når man kan se en kamera, som peger over til en, så føler man sig overvågrt

 30. Morten Jensen siger:

  Hej Claus

  Skolen må naturligvis ikke filme ind på dit område. Selv om kameraret peger over mod jeres grund, kan de have indstillet det sådan, at det kun optager på deres egen grund.

  Jeg vil derfor anbefale dig, at tage kontakt til skolen, og sikre dig, at de ikke optager noget på jeres grund. Gør de det, og vil de ikke ændre på det, så vil jeg anbefale dig, at tage det med politiet.

  Med venlig hilsen
  Morten

  Wifi-Butikken

 31. tom brox siger:

  Hej.

  Vi er en haveforening hvor medlemmer har henvendt sig og spørger om de må opsætte f. eks. vildtkamera i haven i tilfælde tyveri osv.. Som jeg læser det her, så må de gerne det, så længe det kun peger inde i haven og ikke udenfor. Hvad med bestyrelsen, må vi godt sætte et vildtkamera op hvis vi også sætter et skilt op om at området er videoovervåget ? vh Tom

 32. Pia Rasmussen siger:

  Til rette vedkommende.
  Jeg lejede et sommerhus for et døgn for nylig. Jeg opdagede efter et par timer, at der var opsat et webcamera i spisestuen. Er det lovligt?
  Dbh Pia

 33. Ditte siger:

  Hvis man er gjort opmærksom på at der er kamera oppe men ikke st de optager lyd/snakken er det så lovligt at bruge tlf samtalen i dette tilfælde og afspille for andre? Det skal nævnes at personen ikke selv var en del af tlf samtalen.

 34. Vibeke siger:

  Hejsa vi bor i en udlejnings bolig privat vi har fælles gårdsplads min nabo har sat overvågning op som peger ud mod hele gårdspladsen hvad skal jeg gøre

 35. Helle Gram Schønherr siger:

  Vi har i et lille sommerhusområde en strid om hævd på en sti, som går igennem bunden af vires 10 naturgrunde ca 20m fra strandkanten. En ny nabo forsøger at hindre vores trafik på stien ved at sætte vildtkamera op, så han kan se om vi skubbet den kano væk, han har lagt over stien fir at forhindre is ig andre vandrere i at gå der. Stien er mindst 79 år gammel men uregistreret.
  Er det livligt at filme is, selv om det er på hans del af området, når stien benyttes af os ig andre? Der er en sag kærende om hævd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *