Gode råd til et godt WiFi netværk

De 5 gode råd til bedre WiFi dækning i hjemmet

Et WiFi netværk i hjemmet er efterhånden blevet en nødvendighed på lige fod med, at der kommer vand ud af hanen. Alle personer i husstanden har behov for, at det trådløse netværk i hjemmet fungerer, hvilket nogle gange kan være en udfordring.

WiFi teknologi er en avanceret og kompliceret teknologi, og derfor kan det være godt at vide, hvordan man udnytter dens muligheder bedst muligt. Et godt WiFi netværk er nemlig meget afhængig af, hvordan du som bruger, giver din router de mest optimale forhold for at dække bedst muligt. Vi har her samlet 5 gode råd til, hvad du kan gøre for at få det optimale ud af dit WiFi netværk.

1. Placering af din router er altafgørende

Oftest er det placeringen af routeren, der er skyld i dårlig dækning. Mange vælger at gemme routeren væk i enten et teknikskab, reol eller endda på loftet. Et WiFi signal er radiobølger, der går i en lige linie, og hvis du ser på dem som en lysstråle, har du allerede fra start gjort forudsætningerne meget dårlige ved at gemme routeren væk. Værst er at gemme routeren væk i et skab af metal eller i en skuffe. Nogle vælger også at sætte routeren i den ene ende af huset (f.eks. på et kontor) hvilket gør, at signalet som regel skal igennem flere vægge for at nå den anden ende af huset. Sørg derfor altid for, at placere din router i det rum, hvor du oftest har brug for WiFi-signalet. Det er en fordel at placere routeren højt med frit udsyn til det område, der skal dækkes. Placer den dog aldrig på loftet, da signalet fra almindelige routerere sjældet er optimalt i nedad gående retning.

2. Pas på andre signalforstyrrelser

Et WiFi netværk kan forstyrres og påvirkes fra mange forskellige kilder. Oftest er det andre trådløse netværk, der kan give de største forstyrrelser. Dette kan være et stort problem i f.eks. etageejendomme. I dag kører de fleste routere på 2,4 GHz eller 5 GHz båndet, og specielt på 2,4 GHz båndet er der meget trafik, så i en etageejendom vil et 5 GHz netværk som regel give en hurtigere og mere stabil forbindelse. Bemærk, det er ikke alle enheder der understøtter 5 GHz netværk, men mange routere giver mulighed for at have begge netværk kørende på samme tid. 2.4Ghz er stadig den mest udbredte frekvens for trådløs WiFi-netværk, men netop denne frekvens deles med en masse andet udstyr f.eks. ringeklokker, babyalarmer og mikrobølgeovne mm. Men 5Ghz frekvensen har dog en noget kortere rækkevidde end 2.4Ghz, da den lavere bølgelængde har nemmere ved at trænge igennem vægge og lignende.

Sørg også for at din router ikke står tæt på andre ledninger eller enheder der f.eks. anvender et bluetooth signal. USB ledninger med USB 3.0 kan give store signal forstyrrelser, så sørg altid for disse ligger mindst 10-15 cm fra routeren.

3. Hold routeren væk fra vinduer og betonvægge

Mange ønsker, at deres trådløse netværk skal kunne række ud i haven, garagen, skuret eller ud i et anneks. Mange stiller derfor routeren i et vindue, hvilket er en stor misforståelse. Glas reflekterer WiFi signaler og vil oftest fungere som en mur for signalet. Specielt i nyere huse hvor der er lavenergiruder, som har en tynd metalfilm inden i sig, hvilket kan resultere i at størstedelen af signalet bliver reflekteret. Hvis du vil have dit WiFi signalet til at dække udenfor, bør du istedet sætte routeren op af ydermuren, istedet for i vinduet. Stil derfor heller ikke routeren inde i et glasskab, da det giver samme udfordringer.

Jernarmeret betonvægge virker også som en mur for WiFi signalet, da størstedelen af signalet vil blive reflekteret. Dette er oftest et problem i etageejendomme. Bor du i en lejlighed, kan du i nogle tilfælde bruge dette til din egen fordel ved at placere routeren op ad muren, og signalet vil blive forstærket den modsatte vej ud i rummet.

4. Udvid dit WiFi-netværk

De fleste routere på markedet forsøger at give dig den bedste dækning i alle retninger. Derfor er det ofte svært at dække et hjem med god WiFi i f.eks. en villa med kun én router. Du kan med fordel forsøge at dreje din router eller antennerne der på for at øge dækningen i en bestemt retning. Men dette vil som regel gå udover dækningen et andet sted i huset.

Bor du i villahus kan det være nødvendigt at udvide dit netværk, da én router sjældent giver optimal dækning i hele hjemmet. I dag findes der mange muligheder for at udvide WiFi netværket i hjemmet. Den nyeste og bedste metode til at give fuld WiFi dækning i hjemmet er med et Mesh netværk, som f.eks. en DKT Wave2 router. Dette er en ekstra router der skal tilkøbes og som tilsluttes din eksisterende router fra din internetudbyder. Den er nem at sætte op og kan løbende udvides. Du kan læse mere om WiFi Mesh her

5. Sørg for din router er opdateret

De fleste har på et tidspunkt prøvet at slukke strømmen til routeren og tænde igen for at få WiFi netværket til at fungere. Dette gælder oftest ældre routere. Dette skyldes, at ældre routere ikke selv kan skifte kanal, hvis de er overfyldte eller fulde af støj – derfor kan det hjælpe med en genstart. Nyere routere skifter automatisk kanal. Har du en ældre router, kan du med fordel tjekke hos din internetudbyder, om denne er opdateret med nyeste firmware. Har du haft den samme internetudbyder og router i mange år, kan det også være, du har mulighed for at få opgraderet din router til en nyere model. En gammel router kan heller ikke tilbyde det nyere 5 GHz bånd. Denne frekvens er som tidligere nævnt hurtigere og mere stabil end den mere almindelige 2,4 GHz.

 
 
DKT Wave2 logo

DKT Wave2 er et dansk udviklet WiFi Mesh system

Træt af dårlig WiFi dækning i hjemmet, så tjek DKT Wave2 produkterne. De giver lynhurtigt internet i hjemmet – kræver minimal opsætning. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *