Gode råd til et godt WiFi netværk

Et WiFi netværk i hjemmet er efterhånden blevet en nødvendighed på lige fod med, at der kommer vand ud af hanen. Alle personer i husstanden har behov for, at det trådløse netværk i hjemmet fungerer, hvilket nogle gange kan være en udfordring.

De 5 gode råd til bedre WiFi dækning i hjemmet

WiFi teknologi er en avanceret og kompliceret teknologi. Derfor kan det være godt at vide, hvordan man udnytter dens muligheder bedst muligt.

Et godt WiFi netværk er nemlig meget afhængig af, hvordan du, som bruger, giver din router de mest optimale forhold for at dække bedst muligt. Vi har her samlet 5 gode råd til, hvad du kan gøre for at få det optimale ud af dit WiFi netværk.

Læs flere råd til bedre WiFi her.

Dårligt WiFi eller langsomt internet?

Hvis man oplever problemer med dårligt WiFi, skal man starte med at tjekke, at det rent faktisk ikke er internetforbindelsen, der er problemet. Vi oplever, at mange blander WiFi og internetforbindelse sammen.

WiFi er dit eget netværk inden for husets 4 vægge. WiFi netværket er det, der foregår efter din router, hvorimod internetforbindelsen er det, som foregår før din router – altså forbindelsen ind til dit hus. 

For at opnå det bedst mulige resultat, er det naturligvis vigtigt at begge ting er i orden. Inden du går i gang med at optimere dit WiFi netværk, er det vigtigt, at du sikrer dig, at internetforbindelsen er på toppen.

Nedenstående råd vedrører kun WiFi netværket.
Hvis det i stedet er din internetforbindelse, som er problemet, bør du starte med at kontakte din internetudbyder.

Smartphone med dårligt internet

1. Placering af din router er altafgørende

Oftest er det placeringen af routeren, der er skyld i dårlig dækning. Mange vælger at gemme routeren væk i enten et teknikskab, reol eller endda på loftet. Et WiFi signal er radiobølger, der går i en lige linie og hvis du ser på dem som en lysstråle, har du allerede fra start gjort forudsætningerne meget dårlige ved at gemme routeren væk.

Værst er det at gemme routeren væk i et skab af metal eller i en skuffe. Nogle vælger også at sætte routeren i den ene ende af huset (f.eks. på et kontor), hvilket gør, at signalet som regel skal igennem flere vægge for at nå den anden ende af huset.

Sørg derfor altid for at placere din router i det rum, hvor du oftest har brug for WiFi signalet. Det er en fordel at placere routeren højt med frit udsyn til det område, der skal dækkes. Placér dog aldrig routeren på loftet, da signalet fra almindelige routerere sjældet er optimalt i nedadgående retning.

2. Pas på andre signalforstyrrelser

Et WiFi netværk kan forstyrres og påvirkes fra mange forskellige kilder. Oftest er det andre trådløse netværk, der kan give de største forstyrrelser. Dette kan være et stort problem i f.eks. etageejendomme. I dag kører de fleste routere på 2.4 GHz eller 5 GHz båndet, og specielt på 2.4 GHz båndet er der meget trafik. Så i en etageejendom vil et 5 GHz netværk som regel give en hurtigere og mere stabil forbindelse.

Bemærk, det er ikke alle enheder, der understøtter 5 GHz netværk, men mange routere giver mulighed for at have begge netværk kørende på samme tid. 2.4 Ghz er stadig den mest udbredte frekvens for trådløs WiFi netværk, men netop denne frekvens deles med en masse andet udstyr, såsom ringeklokker, babyalarmer og mikrobølgeovne.

5 Ghz frekvensen har en noget kortere rækkevidde end 2.4 Ghz, da den lavere bølgelængde har nemmere ved at trænge igennem vægge og lignende.

Sørg også for at din router ikke står tæt på andre ledninger eller enheder, der f.eks. anvender et bluetooth signal. USB ledninger med USB 3.0 kan give store signalforstyrrelser. Sørg derfor altid for at disse ligger mindst 10-15 cm fra routeren.

3. Hold routeren væk fra vinduer og betonvægge

Mange ønsker at deres trådløse netværk skal kunne række ud i haven, garagen, skuret eller ud i et anneks. Mange stiller derfor routeren i et vindue, hvilket er en stor misforståelse. Glas reflekterer WiFi signaler og vil oftest fungere som en mur for signalet.

Specielt i nyere huse hvor der er lavenergiruder, som har en tynd metalfilm inden i sig, kan det resultere i, at størstedelen af signalet bliver reflekteret. Hvis du vil have dit WiFi signal til at dække udenfor, bør du i stedet sætte routeren op af ydermuren og ikke i vinduet. Stil derfor heller ikke routeren inde i et glasskab, da det giver samme udfordringer.

Jernarmeret betonvægge virker også som en mur for WiFi signalet, da størstedelen af signalet vil blive reflekteret. Dette er oftest et problem i etageejendomme. Bor du i en lejlighed, kan du i nogle tilfælde bruge dette til din egen fordel ved at placere routeren op ad muren og signalet vil blive forstærket den modsatte vej ud i rummet.

4. Udvid dit WiFi netværk

De fleste routere på markedet forsøger at give dig den bedste dækning i alle retninger. Derfor er det ofte svært at dække et hjem med god WiFi i f.eks. en villa med kun én router. Du kan med fordel forsøge at dreje din router eller antennerne derpå for at øge dækningen i en bestemt retning. Men dette vil som regel gå udover dækningen et andet sted i huset.

Bor du i villa, kan det være nødvendigt at udvide dit netværk, da én router sjældent giver optimal dækning i hele hjemmet. I dag findes der mange muligheder for at udvide WiFi netværket i hjemmet.

Den nyeste og bedste metode til at give fuld WiFi dækning i hjemmet er med et Mesh WiFi netværk. Dette er en ekstra router/access point, som skal tilkøbes og som tilsluttes din eksisterende router. Den er nem at sætte op og systemet kan løbende udvides efter behov. Du kan læse mere om mesh WiFi her.

5. Sørg for din router er opdateret

De fleste har på et tidspunkt prøvet at slukke strømmen til routeren og tænde igen for at få WiFi netværket til at fungere. Dette gælder oftest ældre routere og skyldes, at ældre routere ikke selv kan skifte kanal, hvis de er overfyldte eller fulde af støj. Derfor kan det hjælpe med en genstart.

Nyere routere skifter automatisk kanal. Har du en ældre router, kan du med fordel tjekke hos din internetudbyder, om denne er opdateret med nyeste firmware. Har du haft den samme internetudbyder og router i mange år, kan det også være, du har mulighed for at få opgraderet din router til en nyere model. En gammel router kan heller ikke tilbyde det nyere 5 GHz bånd. Denne frekvens er som tidligere nævnt hurtigere og mere stabil end den mere almindelige 2.4 GHz.

Ikke på lager
DKK 1.999,00

Forbedre dit WiFi signal – til glæde for dit Smart Home

Rigtig mange, ja faktisk langt de fleste Smart Home produkter, har brug for et stabilt WiFi netværk for at fungere optimalt.

Hvis ikke dit WiFi netværk er stabilt, risikerer du at opleve udfald på dit Smart Home øko-system. Det kan eksempelvis være pærer, som kun reagerer hver anden gang eller varmestyring, der ikke virker optimalt. 

Derfor er et perfekt WiFi netværk vigtigt for dit smarte hjem.

FAQ – ofte stillede spørgsmål til WiFi

Hvad står WiFi for?

WiFi er en forkortelse for Wireless Fidelity, som egentlig bare betyder trådløst netværk.

Hvordan forbedres WiFi signalet?

Der er nogle få simple ting, du kan gøre for at forbedre dit WiFi signal. Læs og implementér vores 5 gode råd til bedre WiFi. Det vil gøre en stor forskel for dit netværk med det samme.

Hvordan får jeg bedre trådløst internet?

Faktisk er internet og WiFi 2 forskellige ting, som godt nok hænger tæt sammen. Læs mere her på siden og bliv klogere.

Hvad er 5 GHz WiFi?

5 GHz er blot en betegnelse for frekvensen på dit trådløse netværk. Det mest anvendte er 2.4 GHz, men de fleste routere kan i dag køre med begge frekvenser.

Hvordan får jeg WiFi?

WiFi er trådløst netværk og det får du enten fra din router eller fra access points.

Hvordan får jeg internet?

Internet får du enten via et kabel i jorden eller trådløst via det mobile netværk. For at få internet skal du have et abonnement hos en internetudbyder.

Hvad er en router?

En router er den enhed, som holder styr på alle de enheder, der er koblet op på netværket i dit hjem. Den kan typisk håndtere kablede og trådløse enheder.

Hvad er WiFi netværk?

WiFi skaber trådløs kontakt mellem dine enheder og din router, så de kan kommunikere med hinanden og omverden.

2 tanker om “Gode råd til et godt WiFi netværk

  1. Christian Flemming siger:

    Jeg har opsat en ventilator i loftet, som kører 24 timer i døgnet, har denne umiddelbart nogle som helst effekt på wi-fi signalet i min lejlighed, min router har 2.4/5.0 GHz, routeren er en 1200-2800 ?, så den skulle kunne håndterer det jeg har her, da det hele kører via wi-fi (2xtv, 1xpc,) tv´erne kan godt slå lidt ud af det en gang imellem, så til at starte med har jeg lige prøvet med at bestille en kraftigere/hurtigere hastighed, og så må vi se om det hjælper. Har i et eller andet svar til dette, vil jeg meget gerne høre fra jer. M.v.h. Christian.

  2. Morten Jensen siger:

    Hej Christian

    Umiddelbart tænker jeg ikke din ventilator forstyrre dit wifi signal!

    Oplever du fortsat problemer med signalet, kan det være en god ide, at forstærke dit system med et mesh system. Så giver du dit wifi signal optimale vilkår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *